Claus de la població SantBoiana

 1. Sant Boi té una població d’uns 84.000 habitants, amb una tercera part més gran de 65 anys i unes 2.000 dones més que homes.
 2. S’ha tingut un decreixement poblacional de prop del 4,5% (unes 730 defuncions per uns 600 naixements).
 3. Les llars són d’una o dues persones el 50%, i l’altra meitat de tres o més membres.
 4. Els nouvinguts són al voltant d’uns 800 mentre els ciutadans què han marxat fora superen una mica més dels 500.
 5. L’atur a la vila es troba sobre els 5.000 ciutadans/es.
 6. La renda mitjana per habitant (2020) és a l’entorn dels 14.000€, uns 12.000€ menys que la més alta d’Espanya.
*Font: IDESCAT, 2021.

Actualitat Cap d’Any 2022

 1. #firapuríssima el 6, 7 i 8 de Desembre amb temps d’ennuvolat, assolejat i pluges, respectivament.
 2. CULTURA amb la programació d’ #AltaveuClàssic (corals i orquestres) i #VICULT (música local al Museu, Can Barraquer i les Termes; i l’Aplec de trabucaires i sardanes).
 3. ESPORTS amb les victòries de la @SantBoiana (masculí i femení) i de @JudithCorachán en mitja i llarga distància.
 4. #vaga 5 dies dels #buses @Avanza del #baixllobregat aquest #Nadal .
 5. #FIVALIN es el projecte familiar de la @GasolFoundation per a la prevenció de l’obesitat infantil.

Eleccions del 2023: municipals i estatals

 1. En les eleccions del 2019 es varen abstenir un 45% dels ciutadans amb dret de vot. El PSC amb el voltant del 23%, uns 16.000 dels vots, va guanyar per majoria absoluta.
 2. Els partits que es preveu es presentin a les eleccions municipals del 2023 són els observats al Parlament: un arc ampli de les esquerres amb PSC, ERC, SB-en Comu i Podem-EU; i una incertesa en el centredreta amb Junts, PP, VOX i Ciutadans aspirants a obtenir representació.

Eleccions Municipals a Sant Boi de Llobregat del 28 de maig del 2023: estratègies de les campanyes

En aquestes Eleccions Municipals d’enguany destaca per sobre de tot l’increment de la participació política: es presenten 11 forces polítiques, 275 veïns/es com a candidats/tes i 44 substituts/es. Pràcticament 325 ciutadans/es de la vila que mostren la disposició a l’acció directa en la ciutat.

Sobre les enquestes situen el PSC amb Lluïsa Moret com a favorita i ERC amb Jaume Sans com a segona força. La resta, en els moviments polítics de les anteriors eleccions del 2019, trobem una esquerra fragmentada amb Pedem associant-se amb Sant Boi en Comú i Esquerra Unida i la CUP què es presenten en solitari. Cs en la seva imatge de descomposició estatal es una incógnita. Es presenten també PP i Junts per Sant Boi – CM que intentaran tornar a l’Ajuntament; i VOX, Valents i Avancem Sant Boi (plataforma electoral local) entrar per primera vegada.

A nivell de visibilitat de les forces que presenten les marques electorals supramunicipals tenen un posicionament molt superior als de la resta: PSC, ERC, SBECP-C, CUP, PP, Cs, Junts -CM i VOK. Es queden despenjades les sigles de Valents, EU, i Avancem, amb un grau de desconeixement electoral més elevat.

En quant a les campanyes de comunicació i marketing és on es reflecteix aquests trets característics de les capacitats de cada candidatura: 

Candiats Candidades EM28 Sant Boi
Candiats Candidades EM28 Sant Boi
  1. ERC disposa d’una presència treballada com actual partit en el Govern de la Generalitat, en les accions com a oposició local i en el seu candidat, Jaume Sans i Margenet,  què apareix en consultes de les IA, les principals xarxes socials, i mitjans específics amb la publicació de la seva obra fruit de la seva professió.  En negatiu destaca que no disposa d’una web local propia. 
  2. El PSC té presència de manera molt intensa als carrers, a les institucions, als mitjans, a la comunicació corporativa (Viure Sant Boi), en la web i gaire bé en els principals canals socials online. En la consulta a les IA i als cercadors Lluïsa Moret sobresurt com l’actual alcalde, amb una bio en la VIquipèdia, i dirigent en l’equip del PSC de Catalunya. A nivell de promoció local cal esmentar la taca negativa de fer una web personalista encara buida de continguts: lluisasantboi.cat a 15-5-2023.
  3. SBECP-C és l’acord recent què sumen de les principals forces a l’esquerra del ple municipal. Això es nota en que les dues forces mantenen les seves webs locals, i fan la campanya centrada en el seu candidat: Alejandro Pérez Matías.  En els resultats de cerca ens ofereix un perfil en varis canals socials i les seves publicacions, però en consulta a les IA no ens dóna respostes ferms. 
  4. Cs, amb un històric de desmembració del seu equip localintenta fer-se visible amb una campanya personalista d’un candidat polític professional. La seva campanya és anàloga en les idees clau d’altres forces del centre-dreta local. En els resultats de búsqueda surten visibles a Facebook i amb la IA de Bing ens dona un bon resum d’aquesta candidatura municipal amb Lluís Tejedor.
  5. VALENTS és una força nova a nivell santboià i per tant ha de fer un gran esforç per ser visibilitzada. La seva candidata, Esther Sánchez Soriano, exregidora de Cs, surt en els resultats de búsqueda més relacionada amb una localitat veïna que amb Sant Boi. La seva promoció local està basada en carpes presencials i en xarxes com Twitter o TikTok. També surt la seva ressenya en les IA.
  6. PP vol tornar a l’ajuntament de Sant Boi de Llobregat amb una cara nova, la de Natalia Ortega Fernàndez. La seva web municipal està a Facebook, i la candidata s’ha deixat veure als mercats i en entrevistes de premsa de proximitat. També és visible per les consultes en IA o en Linkedin. Està fent promoció amb cartelleria i flyers amb les seves propostes també comunes a les d’altres del seu àmbit ideològic. 
  7. AVANCEM SB – ARA PL, agrupació d’electors local, i per tant una participació veïnal plural, té el repte d’entrar a l’ajuntament des d’una posició independent de partits. La cartelleria, i la visualització a Internet son la base de la seva comunicació. En línia hem pogut veure una entrevista del candidat, Jaume Icart Blanco, a youtube, la seva web de Facebook i en la IA la referència del seu perfil professional.
  8. EU té ben treballada la seva estratègia de comunicació, d’una banda online la seva web pròpia, i d’altra la seva militància històrica. En aquestes eleccions es presenta en solitari amb el seu candidat Xavier Alejandre Casanova. La presència plural es veu en webs i xarxes principals (Facebook, Sites de Google) o en la recerca a la IA on ens ofereix un bon resum de les seves propostes, perfil del candidat i accions rellevants. També informa del recent trencament amb Podem. 
  9. CUP-L’A-AMUNT és una plataforma què va donar suport a la CUP a les eleccions del Parlament de Catalunya i ara a les municipals. Presenta un candidat, Jordi Barbero i Solà, amb peril arrelat al territori, ja coneix la política santboiana des de la seva participació en l’agrupació Gent de Sant Boi. La comunicació local s’estableix amb l’activisme municipalista i la difusió en Facebook i Youtube, amb una web comuna de catalunya. La consulta a la IA ens ha donat aquests detalls visibles.
  10. CM (Junts) i el seu candidat Ramón Barau Requena, de bones arrels locals,  fan una campanya per tres canals: propaganda al carrer, web personal del candidat (amb moltes millores possibles a nivell d’usabilitat), i la informació de la formació a nivell local via Facebook. Amb l’intent d’arribar a l’antic votant post-convergent intenta arrelar a la vila. En consulta a la IA ens mostra una feble marca personal del candidat visible només en entrevistes de canals de proximitat.
  11. VOX i el seu candidat Juan José García Carré semblen fer la ‘campanya Zero local’. A nivell de comunicació no ha mostrat presència al carrer (a 15-4-2023), té desactualitzada la seva web de Facebook local i presenta el seu candidat en la web estatal. Per tant espera obtenir representació pràcticament amb el ressò de la seva marca estatal i probablement amb l’aspiració de recuperar l’antic votant de PxC. La IA ens dóna informació detallada del candidat, què també va ser en el 2019.

Descarrega tot l’informe aqui => bit.ly/StBoi28M-comenta

*Aquesta informació pretén ser una exposició general de les estratègies de comunicació de les candidatures de les eleccions municipals del 28-5-2023 a Sant Boi de Llobregat, acabada de redactar el 15-5-2023. Intenta entrar en dades observades i no en valoracions. No es pot entendre com a un estudi anàlic que requeriria de més profundització i temps.

*Resultats 28M > Font: https://www.santboi.cat/resultatseleccions/eleccion.asp

resultats 28M 2023 stBoi
Resultats 28M 2023 St.Boi