Guía Breu sobre les Eleccions al Parlament europeu del #9J
1 – La Unió Europea (UE) té una estructura organitzativa única que es basa en una sèrie d’institucions polítiques i organismes en els quals els estats membres deleguen part dels seus poders i sobirania. Les decisions i actuacions institucionals provenen d’òrgans de caràcter supranacional, la voluntat dels quals s’aplica en el conjunt d’estats membres. Les institucions més rellevants de la UE són:
.Parlament Europeu (PE): És l’assemblea parlamentària i únic parlament plurinacional escollit per sufragi universal directe al món.
.Consell Europeu.: Format pels Caps d’Estat o de Govern dels Estats membres.
.Consell de la Unió Europea (CUE).: És el principal òrgan legislatiu i de presa de decisions en el si de la UE. Representa als Governs dels Estats membres.
.Comissió Europea (CE).: Institució políticament independent que representa i defensa els interessos de la Unió en el seu conjunt.
.Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).: Garanteix el compliment de les lleis de la Unió.
.Banco Central Europeo: És l’entitat encarregada de la política monetària de la UE.
.Tribunal de Comptes Europeo (TCE): Efectua el control de la legalitat i la regularitat de la gestió del pressupost de la UE.
2 – Les accions de la Unió Europea (UE) arriben al ciutadà de diverses maneres:
.Drets de la ciutadania de la UE: La ciutadania de la UE ofereix certs drets i privilegis dins de la UE1. Aquests drets inclouen la llibertat de moviment i de residència dins del territori dels Estats Membre, el dret a votar i a ser candidat a les eleccions al Parlament Europeu i a eleccions municipals en l’Estat Membre de residència, el dret a protecció diplomàtica i consular, el dret de petició al Parlament Europeu, i el dret per adreçar-se al Defensor del Poble Europeu1.
.Polítiques i legislacions de la UE: Les polítiques i legislacions de la UE afecten directament la vida quotidiana dels ciutadans. Per exemple, les normes de la UE en matèria de qualitat de l’aire, seguretat alimentària, drets dels consumidors, etc., tenen un impacte directe en la vida dels ciutadans2.
.Participació ciutadana: Les institucions de la UE donen als ciutadans i a les associacions representatives, pels mitjans adequats, la possibilitat d’expressar i intercanviar públicament llurs opinions en tots els àmbits d’acció de la Unió3. A més, els governs locals tenen un paper fonamental en sensibilitzar i apropar el projecte europeu a la ciutadania4.
.Protecció i serveis: Els ciutadans de la UE tenen dret a acollir-se a la protecció de les autoritats diplomàtiques i consulars de qualsevol estat membre en les mateixes condicions que els ciutadans d’aquest estat1.
3 – Les coalicions polítiques i caps de llista per a les Eleccions al Parlament Europeu del #9J tant a Espanya com a Catalunya. La Junta Electoral ha donat el vistiplau a vàries coalicions electorals. Entre elles, destaquen aprop nostre les següents:
.Ara Repúbliques: aquesta coalició agrupa Esquerra Republicana (ERC), EH Bildu i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG). La candidata principal és Diana Riba Giner.
.Junts i Lliures per Europa: Toni Comín és el número 1 de la llista, agafant el relleu de Carles Puigdemont.
.Partit Popular (PP): El PP és membre del Partit Popular Europeu (PPE), que és el grup més gran al Parlament Europeu. Dolors Montserrat repeteix com a cap de llista.
.PSC/PSOE: El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) són membres de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu. lEncapçala la candidaturaLa ministra per a la Transició Ecològica del Govern espanyol, Teresa Ribera.
.En Comú / Sumar: En Comú Podem, que forma part de la coalició Sumar, està aliat amb el grup Verds/ALE (Aliança Lliure Europea) al Parlament Europeu. Qui els representarà al Parlament d’Europa és Estrella Galán, directora de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), i Jaume Asens.
.VOX: VOX ha mostrat simpatia per la formació d’una aliança política amb altres partits d’ultradreta a Europa, encara que no està clar en quin grup parlamentari s’ubicarien. Es presentarà com a cap de llista Jorge Buxadé (ex-falangista).
.Podemos: Podemos ha establert aliances amb diverses forces d’esquerra a Europa. La seva candidata a les eleccions europees, Irene Montero, es presentarà sota l’etiqueta de Podemos.
.Ciutadans-Partit per la Ciutadania (Cs): Jordi Cañas, cap de la delegació de Ciutadans a Brussel·les i portaveu polític de la formació al Parlament Europeu, ha estat escollit com a cap de llista.
.Oihane Agirregoitia, del Partit Nacoinalista Basc (PNB), lidera la candidatura de Coalició per una Europa Solidària (Ceus), que agrupa diverses formacions nacionalistes i regionalistes de l’Estat.